هیچ محصولی در سبد خرید نیست
آموزش سرویس آسانسور و نگهداری آسانسور
اشتباهی رایج در میان مالکان ساختمانها، استفاده از خدمات سرویس آسانسور و نگهداری آسانسور پس از خرابی آن است. پیش از این نیز از تجربه گیر افتادن در آسانسور صحبت کردهایم. این فقط یکی از اتفاقاتی است که در صورت عدم سرویس آسانسور ممکن است برای افراد به وجود بیاید. بنابراین آشنایی با زمان مناسب و همچنین نحوه سرویس شدن آسانسور از جمله ضروریات داشتن این وسیله مکانیکی است.
متاسفانه، عدهای از افراد پس از خرید آسانسور، از خدمات نگهداری، سرویس و پشتیبانی آسانسور کاملا غافل میشوند. همین مسئله باعث خطرات جبران ناپذیری برای افراد میشود. حتی گاهی اوقات ممکن است افراد جان خود را در آسانسور متوقف شده از دست بدهند.
آشنایی با خدمات سرویس، نگهداری و پشتیبانی آسانسور
با توجه به اتفاقات و تجربههای بد و بسیار زیاد در حوزه خرابی آسانسور، قانونی اجباری برای خدمات سرویس آسانسور و همچنین خدمات نگهداری آسانسور تصویب شده است.
همه چیز درمورد سرویس و نگهداری آسانسور
خدمات نگهداری آسانسور و سرویس آن چیست؟ احتمالا تابحال کلمه خدمات سرویس و پشتیبانی آسانسور را شنیدهاید. آسانسور نیز مانند کلیه وسایل الکتریکی و مکانیکی نیاز به سرویس و پشتیبانی ماهیانه دارد. خدمات سرویس و نگهداری آسانسور، شامل بررسی دورهای اجزا و قطعات آن و همچنین نظارت کامل و دقیق بر عملکرد آن است. این خدمات، مهمترین عوامل موثر در حفط ایمنی و امنیت و همچنین بهبود عمکلرد آسانسور هستند. شما باید پس از خرید آسانسور، به صورت ماهیانه و منظم به سرویس آن بپردازید. خدمات نگهداری آسانسور مانع از بروز خطرات جدی میشود. شما با سرویس و پشتیبانی منظم و ماهیانه، تا حد زیادی باعث صرفه جویی در هزینهها نیز میشوید. زیرا تعمیر و تعویض به موقع یک قطعه، مانع از آسیب جدی و کلی میشود.
یکی از مهمترین آسیبهای وارد شده به آسانسور، خرابی سیم آسانسور و سیم بکسل است. عدم تعمیر به موقع این دو مورد، باعث آسیب دیدن فلکهای کششی آسانسور میشود. در صورت عدم تعمیر به موقع سیمها، آسانسور دچار سقوط میشود. بنابراین شما باید جهت پیشگیری از خسارات جبران ناپذیر جانی و مالی، خدمات نگهداری آسانسور و بررسی دقیق سیمها را به صورت منظم انجام دهید. ممکن است شما نیز مانند خیلی از افراد، تصور میکنید که خدمات سرویس دورهای آسانسور را کاری بیهوده و هزینهبر است. اگر شما نیز جزو این دسته از افراد هستید، پیشنهاد میکنیم در این زمینه تجدید نظر کنید. زیرا پرداخت هزینه برای خرابی آسانسور بسیار بیشتر از هزینههای خدمات سرویس و نگهداری آسانسور است.
6 دلیل اصلی خرابی و ایجاد نقص در آسانسور
برخی از نکات فنی، مهمترین دلایل موثر بر ایجاد نقص و خرابی در آسانسور هستند. موارد زیر از جمله دلایل اصلی خرابی و ایجاد نقص در آسانسور هستند. شما میتوانید با رعایت موارد زیر، بروز نقص فنی در آسانسور را تا حد زیادی کاهش دهید:
- رعایت ظرفیت مجاز در استفاده از آسانسور
- سرعت آسانسور
- محل قرارگیری آسانسور
- ارتفاع آسانسور
- کنترل دربهای آسانسور
- ولتاژ برق
رعایت موارد بالا، باعث افزایش طول عمر آسانسور، جلوگیری از بروز عیب و نقص در آسانسور و همچنین کارکرد منظم آن میشود. بنابراین مهندسین هنگام طراحی آسانسور، باید به نکات مذکور بسیار دقت کنند. نکته بسیار مهم درباره آسانسور این است که امکان خرابی تمامی آسانسورها، حتی با وجود داشتن بهترین اجزا وجود دارد. بنابراین خدمات سرویس آسانسور، خدمات نگهداری آسانسور و همچنین خدمات پشتیبانی آسانسور اهمیت ویژهای دارند و شما باید برای این خدمات به تیمی حرفهای مراجعه نمایید.
بهترین زمان برای سرویس شدن آسانسور چه زمانی است؟
شما باید قبل از اطلاع از آموزش سرویس آسانسور، درباره بهترین زمان سرویس شدن آسانسور اطلاعاتی کسب کرده و در همان زمان برای سرویس آسانسور اقدام نمایید. مهمترین تاثیر سرویس آسانسور در زمان مناسب بهبود عملکرد آسانسور است.
به همین علت افرادی که در فواصل زمانی معین نسبت به تعمیر آسانسور اقدام مینمایند نگرانی خاصی بابت خرابی ناگهانی و حوادث درون آسانسور ندارند.
تعیین بهترین زمان برای تعمیر آسانسور تحت تاثیر عواملی اعم از نوع، کاربرد و همچنین سن آسانسور متغیر است. مهمترین مبحث درباره آموزش سرویس آسانسور بررسی عملکردی موارد زیر است:
- مسیر حرکت آسانسور
- سرعت
- تجهیزات اضطراری
- ارتباط تلفنی
- عملکرد دربها
به صورت کلی، مهمترین مبحثی که باید در نحوه سرویس شدن آسانسور مورد بررسی قرار بگیرد نکات ایمنی هنگام استفاده از آسانسور است. در آموزش سرویس آسانسور در فواصل زمانی معین، ثبت و توجه به نکات زیر نیز بسیار الزامی میباشد:
- ثبت اطلاعات مربوط به عمکلرد آسانسور
- نوشتن و یادداشت زمان، تاریخ و ساعت دقیق سرویس آسانسور
- ثبت زمان وقوع حادثه
بنابراین ثبت موارد مذکور در نحوه سرویس آسانسور، بهترین زمان تعمیر آسانسور و همچنین بهبود عملکرد آسانسور تاثیر بسزایی دارد.
معرفی 4 مورد از مهمترین خدمات در آموزش سرویس آسانسور
نحوه سرویس شدن آسانسور به عوامل متعددی بستگی دارد. البته در سرویس آسانسور چهار خدمت بسیار مهم وجود دارد که در ادامه آنها را بیان میکنیم:
- بررسی مسائل ایمنی آسانسور: در نحوه سرویس شدن آسانسور مسائل ایمنی باید به دقت مورد بررسی قرار بگیرند. این بررسیها باید بر اساس قوانین محلی انجام شود.
- فرایند روغن کاری صحیح آسانسور: مورد دیگری که در نحوه سرویس شدن آسانسور باید مورد توجه قرار بگیرد روغن کاری صحیح آسانسور است. زیرا روغن کاری آسانسور باعث روانتر شدن حرکت آسانسور، ریلها، سیستم تعلیق و همچنین بهبود مکانیزم ایمنی میشود.
- بازرسی عملکرد و کارکرد آسانسور: یکی دیگر از مراحل آموزش سرویس آسانسور، بررسی عملکرد آسانسور است. در این بررسی آزمایشاتی مکانیکی به صورت منظم انجام شده و سیستم کنترل آسانسور، شتاب، نحوه کاهش سرعت آسانسور و همه ویژگیهای فنی آسانسور مورد بررسی قرار میگیرند.
- بررسی کلی آسانسور: در روند بررسی کلی آسانسور، وضعیت مکانیکی آسانسور، تعویض دندهها، ترمز، بیرینگ و همچنین طنابها بازرسی میشوند.
برای برخورداری از سرویس بهتر آسانسور باید سابقه تعمیر آسانسور شما بررسی شود. همچنین برای دریافت خدمات بهتری در زمینه سرویس آسانسور باید مشکلات و جزئیات آسانسور را با مشاوران شرکت کلمان در میان بگذارید. البته شرکت کلمان سیستمی برای نظارت بر عملکرد و تاریخچه و سوابق نگهداری آسانسور در نظر میگیرد.
چه دلایلی باعث ایجاد نقص در سرویس آسانسور میشوند؟
برای بهبود عملکرد و کیفیت آسانسور باید اصول فنی مورد نیاز در آسانسور رعایت شود. در این صورت احتمال مختل شدن کارایی آسانسور بسیار کم است. در صورتی که موارد زیر در مراحل نصب، تعمیر و نگهداری و همچنین استفاده از آسانسور رعایت نشود سیستم آسانسور دچار نقص خواهد شد:
- عدم توجه به ظرفیت مجاز استفاده از آسانسور
- بروز مشکلاتی در ولتاژ برق
- قطع ناگهانی و بیش از حد جریان برق
- جابجایی و انتقال وسایل سنگین با آسانسور مخصوص حمل افراد
- سرویس و نگهداری آسانسور توسط افراد غیر متخصص
- وارد کردن فشار و ضربه بیش از حد به دربها
- از کار افتادن و فرسودگی تجهیزات آسانسور
- استفاده از قطعات اولیه بی کیفیت در ساخت و نصب آسانسور
برعکس، در صورتی که تعمیرکاران با چگونگی تعمیر آسانسور به صورت اصولی آشنا باشندو در دورههای آموزش سرویس آسانسور شرکت کرده باشند و همچنین به افراد برای استفاده از آسانسور آموزشهای لازم ارائه شود عملکرد آسانسور بهتر خواهد شد. چند مورد از نکاتی که با رعایت آنها میتوان عملکرد آسانسور را بهبود بخشید را در ادامه ذکر خواهیم کرد:
- رعایت و توجه به ظرفیت کابین آسانسور
- سرعت آسانسور
- ارتفاع آسانسور
- نحوه باز و بسته شدن دربها
- محل قرارگیری آسانسور
- ولتاژ برق
مقایسه تعمیر جزئی آسانسور و خدمات نگهداری و سرویس آسانسور
افرادی که با آسانسور تردد میکنند باید ابتدا از کیفیت قطعات آسانسور و امنیت آن اطلاع کافی داشته باشند. در غیر این صورت ممکن است جان آنها به خطر بیافتد.
آسانسور نیز مانند همه وسایل مکانیکی به سرویس و پشتیبانی ماهیانه و منظم نیاز دارد. در خدمات سرویس آسانسور، موارد زیر بررسی میشوند:
- بررسی و چک کردن مجدد همه قطعات آسانسور
- اطمینان از عملکرد صحیح قطعات
بنابراین تعمیرکاران آسانسور، موارد مذکور را به منظور بررسی هر نوع خرابی و نقص جدی در آسانسور چک میکنند.
یکی از بزرگترین اشتباهات درباره تعمیر وسایل مکانیکی که در بسیاری از افراد مشترک است، به تعویق انداختن خدمات سرویس دستگاه تا زمان از کار افتادن کامل دستگاه است. در صورتی که شما نیز این اشتباه را مرتکب میشوید، نتایجی به جز موارد زیر را برای شما به همراه نخواهد داشت:
- نیاز به تعویض وسایل اصلی و اساسی آسانسور
- تعمیر اساسی قطعات
- پرداخت هزینههای بسیار زیاد
- اتلاف وقت بیش از حد
با توجه به اینکه آسانسور نیز وسیله مکانیکی پر استفاده است، خدمات نگهداری آسانسور باید حتما و به صورت منظم انجام شود. این سرویسها باعث کاهش هزینههای شما میشوند.
در آموزش سرویس آسانسور چه مواردی بررسی میشوند؟
امیدواریم تاکنون به میزان اهمیت تعمیر آسانسور و همچنین آموزش سرویس آسانسور آشنا شده باشید. در این بخش قصد داریم کلیه عواملی که در سرویس آسانسور بررسی میشوند را بیان کنیم. سرویس آسانسور شامل مراحل مختلفی است. در ادامه مراحل آموزش سرویس آسانسور را شرح میدهیم.
حفظ عملکرد مناسب آسانسور
- زمان لازم برای پاسخ
- مدت زمان سفر بین طبقات
- توجه به تراز مناسب آسانسور
- عملکرد صحیح خرید درب آسانسور
- شروع و توقف آسانسور
- بازرسی نشانگر کف آسانسور
سیستم پشتیبانی آسانسور
در نحوه سرویس شدن آسانسور و در مبحث سیستم پشتیبانی آسانسور باید موارد زیر بررسی شوند:
- روشنایی اضطراری و زنگ خطر آسانسور
- بررسی دستگاههای ارتباطی درون ساختمان آسانسور که شامل دستگاه مخابره درون ساختمان و همچنین تلفن است
شرایط فیزیکی آسانسور
در تعمیر آسانسور بررسی وضعیت و شرایط فیزیکی آن نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است.
- نظافت و تمیزی ظاهری آسانسور
- آسیبهای درون آسانسور
- بررسی علامت گذاریهای درون آسانسور برای تعمیرات صحیح آسانسور
نحوه سرویس آسانسور
در صورتی که شما به صورت منظم سرویسهای پیشگیرانه و دورهای انجام دهید عملکرد صحیح و ایمنی آسانسور شما تا حد زیادی تضمین خواهد شد. در سرویس آسانسور موارد زیر انجام میشوند:
- روغن کاری آسانسور برای حرکت روان آسانسور و قطعات آن
- نظافت مرتب و منظم شفت آسانسور
- تنظیمات جزئی و کلی آسانسور
- تعویض و جایگزینی به موقع قطعات
- ثبت گزارش از نحوه عملکرد آسانسور
آموزش سرویس آسانسور شامل چیست؟
برای پی بردن دقیق به نحوه سرویس شدن آسانسور باید ابتدا به اینکه سرویس آسانسور شامل چه مواردی است پی ببریم.
- سرویس مبنی بر شکست
- ارائه خدمات پیشگیران
- خدمات نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه
- نگهداری و تعمیرات اصلاحی
- سرویس آسانسور به صورت دورهای
سرویس مبنی بر شکست
در این نوع سرویس تا زمانی که خرابی کلی و یا خرابی قطعات آسانسور حاصل نشود تعمیر و سرویس آسانسور انجام نخواهد شد. در آموزش سرویس آسانسور، این روش خیلی توصیه نمیشود. زیرا تعمیر آسانسور پس از خرابی باعث افزایش هزینهها و همچنین بروز آسیبهای بسیار جدی در آسانسور میشود.
ارائه خدمات پیشگیرانه
در سرویس و خدمات پیشگیرانه، عمکلرد آسانسور و همچنین سلامت قطعات آسانسور پیش از آسیبهای جدی بررسی میشوند. بنابراین هزینهها تا حد زیادی کاهش یافته و ایمنی مسافران نیز تامین میشود. در صورتی که موارد مذکور در ارتباط با استفاده از آسانسور رعایت شوند و خدمات پیشگیرانه خوبی برای آسانسور وجود داشته باشد نیازی به تعمیرات جدی و پرداخت هزینههای بسیار زیاد نیست.
نحوه سرویس شدن داخل آسانسور
برای بررسی عملکرد صحیح سرویس آسانسور باید نحوه تعمیر آسانسور را در بخشهای مختلف آن بررسی کنیم. در سرویس شدن بخش داخلی آسانسور باید موارد زیر بررسی شوند:
- اطمینان از عملکرد و نحوه صحیح باز و بسته شدن دربهای آسانسور
- بررسی عوامل خرابی در بخشهای داخلی آسانسور
- کنترل و بررسی چراغهای خراب و سوخته به ویژه در قسمت کنترل پنل آسانسور
- بررسی عملکرد صحیح تلفن اضطراری
نحوه سرویس شدن بیرون کابین آسانسور
بخش بیرونی کابین آسانسور نیز با بررسی موارد زیر سرویس میشود:
- جایگزینی لامپهای خراب و سوخته در هر طبقه
- بررسی کنترل پنل آسانسور و فاصله دربها
سایر مواردی که باید در سرویس آسانسور به آنها پرداخته شود شامل اتاق ماشین آسانسور، بخش بالایی اتاق آسانسور و حفره آسانسور میباشد.
آموزش سرویس آسانسور قسمت اتاق ماشین
- سیمکشی برق را برای علائم فرسودگی و یا نقص بررسی کنید.
- هر چیزی که مانع دسترسی به تجهیزات بشود را بردارید.
- اطمینان حاصل کنید که فضای کافی برای تکنسینها وجود دارد.
- بررسی سطح روغن و اطمینان از روانکاری صحیح تمامی سیستمها
آموزش سرویس آسانسور قست بالایی ماشین
- ترمزها را آزمایش کرده و مکانیزم را بررسی کنید تا مطمئن شوید که در شرایط خوبی قرار دارد.
- اطمینان حاصل کنید که دریچه خروج اضطراری به راحتی در دسترس باشد.
- هر گونه خرابکاری و ساییدگی در مسیر بالابر را بررسی کنید.
- کابل ها را از لحاظ هر گونه ساییدگی بررسی کنید.
آموزش سرویس آسانسور قسمت حفره
- گودال را بررسی کنید تا مطمئن شوید که دارای فاصله لازم است.
- مطمئن شوید که این منطقه دارای دسترسی مناسب است.
- بررسی قاب ماشین از بابت هر گونه آسیب و خرابی
نکات مربوط به کادر وزنه در آموزش سرویس آسانسور
وظیفه وزنه در آسانسور، ایجاد تعادل محور آسانسور است که نقشی کلیدی را بر عهده دارد. بررسی استانداردهای کادر وزنه موجب طول عمر آسانسور میشوند. به همین دلیل مواردی را که برای آموزش سرویس آسانسور در خصوص کادر وزنه است را مرور میکنیم.
- بررسی کفشک ها و کفشکهای کمکی و آچارکشی آنها و بررسی فرم ظاهری کادر وزنه
- بررسی اشپیلها، فنرها، دو مهرههای سر بکسلها، بادامیهای سر بکسلها، فرم سیم بکسلها و گریپها و نحوه بسته شدن آنها
- بررسی سر بکسلهای متصل به کارد وزنه و نظافت آنها
- بررسی مهار وزنهها و پیچهای اتصال آنها
- بررسی وزنهها و چک موارد استاندارد در مورد وزنهها
- بررسی رعایت فواصل ایمنی کادر وزنه با اجزای ثابت و متحرک داخل چاه
- بررسی لقی وزنهها و صداگیری آنها
- بررسی میزان لقی کادر وزنه در ریل راهنما
- بررسی روغندانهای روی کادر وزنه
بررسی درب کابین در آموزش سرویس آسانسور
درب کابین از جمله قسمتهایی است که در بازدیدها، دارای اولویت است و حتما عملکرد آن باید چک شود. در ادامه مبحث آموزش سرویس آسانسور، به بررسی درب کابین میپردازیم.
لته های درب
- بررسی تاب درب داخل
- بررسی کفشکهای لته درب های درب داخل
- بررسی فواصل استاندارد لته دربها در حالت باز و بسته با پنل ها و سر درب و سیل و لتهها با یکدیگر
- بررسی استحکام و عدم دفرمگی و عدم وجود خش بر روی استیل لته درب در صورت وجود
- بررسی هم بادی لته دربها با پنل کابین در هنگام باز شوی درب
سیل درب
- بررسی تراز بودن کامل سیل درب کابین
- بررسی و نظافت سیل درب کابین
- بررسی هم پوشانی کامل شیار سیل با کفشکها در کل طول مسیر حرکت
- بررسی شکل ظاهری و عدم دفرمگی سیل کابین
- بررسی خواب کامل سیل روی محل استقرار سیل که بر روی کابین تعبیه شده و استحکام آن
سر درب یا ساسپنشن (suspension)
- بررسی استحکام برد درب و ترانس وموتور درب و آچار کشی دورهای آنها
- بررسی نظافت کامل سر درب
- بررسی سیمکشی برد سر درب و بقیه متعلقات و آچارکشی دورهای ترمینالها
- بررسی استحکام اتصالات ساسپنشن از قبیل تسمههای بالای درب، پیچ رگلاژ زیر ساسپنشن و مثلثیهای پایه درب
- بررسی ریل دربها و نظافت آنها و آچارکشی دوره ای اتصالات آنها
- بررسی عملکرد کمان درب باز کن و صداگیری و نظافت آن
- بررسی کنتاکت درب داخل و آچارکشی دوره آن و نظافت پلاتینها
- بررسی و تست عملکرد دستی و اتوماتیک برد سر درب
- بررسی تراز بودن ساسپنشن و شاقول بودن کامل با سیل کابین
- بررسی و نظافت قرقرههای ثابت و لنگ دربها
- بررسی سنسورهای ساسپنشن و نظافت آنها و تست عملکرد آنها
چک کردن کلیدهای احضار طبقات
- بررسی صحت عملکرد کلیدهای احضار شستیها در تمام طبقات
- بررسی استحکام نصب شستیهای طبقات
- نظافت داخل شستیها
- بررسی عملکرد صحیح نمراتورها در تمام طبقات هم اعداد و جهتها
- بررسی سیم های شستیها و اطمینان از سلامت آنها و تحت فشار نبودن سیمها
نکات چکاپ درب طبقه تمام اتوماتیک
- بررسی فواصل ایمنی و استاندارد لتههای درب طبقه با یکدیگر، سیل درب، چهارچوب و پیشانی درب
- بررسی عدم دفرمگی و ضرب دیدگی در سیل درب طبقه
- بررسی نحوه عملکرد قفل درب طبقه
- بررسی نحوه همپوشانی لتههای درب و چهارچوبها و پیشانی درب
- بررسی کفشکهای درب طبقه
- بررسی یکنواختی شیارهای سیل درب طبقه
- بررسی فواصل استاندارد با دیوارههای سیمانی
- نظافت کامل ریلها و قرقرهها و مکانیزم ساسپنشن درب طبقه
- بررسی قرقرههای قفل درب طبقه از لحاظ هم پوشانی با کمان در بازکن و نظافت، استحکام و رعایت فاصله استاندراد
- بررسی استیل درب طبقه
- بررسی تاب لتههای درب طبقه
- بررسی و نظافت سیل درب طبقه
- بررسی فنر درب طبقه
- پشت درب در هنگام بازشو و ستون انتهای باز شوی درب
- تست عملکرد کلید قفل درب در تمامی طبقات
- بررسی کنتاکت دو شاخ درب طبقه
نکات چکاپ درب طبقه نیمه اتوماتیک
- بازدید شیشه و قاب شیشهها و دستیگرههای درب
- نحوه عملکرد بازویی و قفل در هنگام عملکرد نرمال سیستم
- بررسی استحکام نصب آرامبند و تست نحوه عملکرد آن و میزان صدای تولیدی در حین عملکرد و نظافت آن
- بررسی سوراخ قفل درب بر روی لنگه درب
- بازدید شکل ظاهری و فرم ظاهری درب
- بررسی استحکام نصب و نظافت و تست عملکرد کنتاکت دو شاخ درب طبقه
- تست عملکرد کلید قفل درب در تمامی طبقات
- بررسی استحکام بازویی قفل و قرقره آن و تست
- بررسی صحت عملکرد زبانه و حالت دوم قفل در حالت عملکرد نرمال سیستم
- بررسی فنر درب از لحاظ صحت عملکرد و استحکام و استقرار و سلامت ظاهری
- بررسی لولاهای درب و نظافت و روانکاری آنها
- بررسی نظافت قفل درب طبقه و نحوه عملکرد پلاتین قفل
- بازدید و بررسی استحکام نصب قفل درب طبقه
دیدگاه ها برای این نوشته بسته می باشد